פרופסור איאן גרלנק

רופא בכיר, מומחה בגסטרואנטרולוגיה 

מנהל המכון הגסטרואנטרולוגי, מרכז רפואי העמק עפולה

פרופסור מן המניין, טכניון – הפקולטה לרפואה ע"ש רות וברוך רפפורט

שר"פ פלוס, קניון לב המפרץ חיפה

0527818777

זימון תורים

מחלת צליאק (Celiac)

צליאק או בעברית דגנת, כרסת הינה מחלה אוטואימונית תורשתית של המעי. תפקיד מערכת החיסון בגופנו הוא להגן על הגוף מפני זיהומים. במקרה של מחלה אוטואימיונית, המערכת החיסונית תוקפת בטעות תאים בריאים בעקבות חשיפה לחומרים מסויימים. מחלת הציליאק נובעת מרגישות לגלוטן, חלבון המצוי בדגנים מסוימים.

בשל המתקפה האוטואימיונית נגרמת דלקת ברירית המעי הדק. הדלקתיות במעי הדק מונעת ספיגת חומרים מזינים. אבחון מוקדם יכול למנוע תסמינים וסיבוכים. מעבר לפגיעה במעי עצמו, מחלת הצליאק גורמת להתפתחות של מחלות אוטואימוניות נוספות.

ישנם בין 1% ל־3% מהאוכלוסייה הסובלים מצליאק. רבים אסימפטומטיים.

בדרכים שונות ניתן לאבחן את מחלת הצליאק:

1. ראשית על ידי הבדיקות לגילוי הנוגדנים לגלוטן שנוצרים אצל חולי צליאק. בדיקה של הנוגדנים TTG ו־EMA, השייכים למשפחת IGA. תנאי הכרחי להופעת הנוגדנים הוא חשיפה לגלוטן.

2. אם קיים חשד ממשי לצליאק, ובדיקות TTG ו־EMA שליליות, ניתן לעשות בדיקה לגליאדין נוגדן מסוג IGG).) דרגת הדיוק של בדיקת הנוגדנים, בעיקר TTG, הינה גבוהה מאוד

3. כמו כן, ניתן לקחת דגימות באמצעות גסטרוסקופיה מרקמת המעי הדק. זוהי בדיקה הנעשית באמצעות הכנסת מכשיר דרך הפה אל תוך הקיבה.

4. אם עדיין קיים ספק באבחנה ניתן להוסיף את הבדיקה הגנטית לנוגדנים 2DQ HLA ו־8DQ HLA , ואם היא שלילית, ניתן להניח כמעט בוודאות (כ־95%) שהנבדק אינו סובל מצליאק.

מה מקור השם ציליאק?

במאה הראשונה לספירה הרופא היווני ארטאוס מקפדוניה תיאר אנשים שסבלו מחולשה, שלשול, ומתת תזונה והסבירה כמחלה שנובעת מהעדר חום במערכת העיכול. ארטאוס כינה את המחלה ציליאק מהמילה היוונית KOLIKOS  שפירושה המילולי "סבל במערכת העיכול"

מה גורם לצליאק?

מחלת הציליאק נגרמת משילוב של כמה גורמים:

1. גורם תורשתי. רוב חולי הציליאק נושאים את הגנים HLA DQ2 או־HLA DQ8.  כ־30% מהאוכלוסיה הכללית נושא את אחד הגנים הנ"ל  אך רק 1% מהם יחלו בצליאק.

2. חשיפה לגלוטן שנמצא בעיקר בחיטה, בשעורה ובשיפון

3. מהפעלת מערכת החיסון כתוצאה מחשיפה זאת.

התסמינים של צליאק כוללים?

1. קיימים חולים א־סימפטומטים – שנים רבות ללא סימפטומים יכולים לגרום לנזק רב.

2. חוסר ספיגה מוחלט של מזון

3. כאבי בטן

4. תת־תזונה

5. עייפות

6. שלשולים קשים

7. חוסר בוויטמינים ובמינרלים חיוניים

8. במקרים הקשים, בעיקר אם המחלה מופיעה בגיל צעיר, ישנן הפרעות בגדילה ובהתפתחות.

9. חוסר ברזל..

איך מטפלים בצליאק?

הבשורות הטובות: אין צורך בטיפול תרופתי. ניתן להפחית את התסמינים והסיבוכים הנלווים למחלה על ידי מניעה מאכילת מזונות עם גלוטן כמו, לחמים, פסטה, עוגות וביסקוויטים.

דילוג לתוכן